Peter Bosma

Läs Peters blogg

Peter Bosma

Peter Bosma är Sveriges främsta tävlingsklättrare genom tiderna. Han har bl.a. vunnit 5 eller 6 (han minns inte ens!)  Nordiska Mästerskap och klättrat 8 st. 8a-leder på en dag.

 

Namn och ålder:
Jag heter Peter Bosma och är född 1977

Yrke:
Dagligdags jobbar jag på Klätterverket i Stockholm där jag jobbar som driftansvarig av anläggningen.  Driver även ett eget företag där jag jobbar mycket med prestationsutveckling mot både lag, individuella individer och företag. Har tex. under åren 2005 till utgången 2009 jobbat med Norska landslaget.

Meriter i urval: (något årtal kan vara fel…)
-1:a plats SM rep 1998, 2000, 2001, 2002, 2003
-1:a plats NM (Nordiska mästerskapen) rep 1999,2000,2001,2003
-1:a plats SM bouldering 1998
-1:a plats NM (Nordiska mästerskapen) bouldering 2006
-VC bästa placering: 6:e plats. Kranj (SLO) 2001
-VM bästa placering: 13:e plats. München 2005
-1:a på 8a:s sverige-ranking i rep och boulder ett antal år.
-2010-01-01 rankad som nr 15 i världen i bouldering (8a.nu)
-Första svensk att onsighta den magiska graden 8a.

Klättrar: 
…allt från 0 till 5 dagar i veckan allt beroende på vad den gamla kroppen tål 😉 , motivation, tid, och period på året.

Beskriv klättring: 
– En skön mix av kropp och knopp. Klättring för mig med tre ord skulle bli: äventyr, utmaning och avkoppling. Det är bl.a. därför jag klättrar.
Inne/uteklättring: – Inneklättring är ett mycket bra komplement till uteklättring. Bra som träning under vinterhalvåret. Ute är dock helt klart det bästa. Det går inte att jämföra ute och inne. Men varför välja? Man kan göra allt istället. Den förenande faktorn. Klättring med härliga move på en härlig klippa.

Bästa klätterupplevelsen: 
– Att hänga på El Cap, Yosemite 1000 meter över marken småpirrande i magen men med ett enastående landskap runtomkring? Eller kanske känslan av full perfektionism när jag glider upp de sista flytten på Biographie i Ceüse, känslan i kroppen är nyfikenheten och glädjen. Skall jag komma upp till toppen? Eller en av de gånger när allt i kroppen och knoppen har förenats i en enda kraftansamling för att tillslut besegra allt och visa att även det som många trodde sig vara omöjligt faktiskt var möjligt? Det går nog inte att välja.
Det förenande när jag tänker efter är trots allt alla härliga människor som jag delat dessa underbara stunder med i en enastående natur.

Big love!

Kolla Peters egen hemsida: www.bosma.se.