Aleksej Jaruta

Läs Aleksejs blogg

Aleksej Jaruta

Namn och ålder:
Aleksej Jaruta, född 1997.

Yrke:
Arbetslös heltidsklättrare utan pengar.

Tränar:
För närvarande tränar jag knappast något, eller tränar genom att klättra både ute och inomhus. Klättring känns dock inte som träning, jag vill klättra för klättringens skull och om det får mig att utvecklas är det en bonus. Det viktigaste för mig som får mig att utvecklas är att vara taggad och inspirerad, det är få perioder genom åren jag klättrat som jag inte varit besatt av något projekt.

Meriter:

Bouldering
Trainspotting 8b+
Första bestigning av Bladerunner sittstart och Selim Sivad båda 8b
Förstabestigning av Katedralen 8a+
Ett flertal 8b problem. Bland annat: Riverbed, Stepenwolf, Ubik assis, Bleu Sacre, Fibyareten, Ambivalens och livet är en fest.
Totalt omkring 100 boulders 8a och hårdare.

Sport
Everything is awesome 8c
Pirayaklubben 8b flash (följt av en solo bestigning med paddor)
Div. onsight upp till 8a

Trad
Kärlek 8b
Dr Snuggles 8b
Crassostrea gigas 8b
Rätt Lätt 7c+ onsight
Dreadline E9 6c / 7c+

+ De flesta hårda tradlederna i Bohuslän

Inne/uteklättring:
Jag föredrar utan tvekan utomhusklättring. Periodvis har jag klättrat en hel del inne men brukar tappa motivationen efter ett tag. Vad jag uppskattar mest med inomhusklättring är den sociala biten och att pressa mig fysiskt. Det har alltid varit klättring i riktiga berg som inspirerat mig och hållit mig besatt.

Bästa klätterupplevelse:
Att välja ut en enskild upplevelse är svårt men de upplevelser jag oftast minns bäst och njuter mest av i efterhand är de där jag fått pusha mig mentalt och blivit rädd.